Om förlaget

 

 

Liebel Litteraturförlag
startades 2012 och ger ut
tyskspråkig litteratur på
svenska.

Vår vision är att bekanta
och berika svenska läsare
med tyskspråkiga författare
som ännu inte är kända
i Sverige.

Från början inriktade vi oss
främst på biografier, på ovanliga
livsöden om modiga männ-
iskors insatser - berättelser
som känns angelägna att
sprida och som vi hoppas berör
- gör intryck som lämnar avtryck
och i bästa fall inspirerar till
handling.

Därutöver har vi kommit ut med
en ungdomsbok och ett antal
romaner – som vi helt enkelt
inte kunde motstå och som har
gett mersmak. Nya är på gång.

Sist men inte minst - vi vill
att våra böcker ska vara
både vackra att se på och
läsvänliga. Varje ny titel
skapas med stor omsorg
och trycks uteslutande på
miljövänligt papper.

Aktuellt

Find Us On FaceBook - Image

Hack i häl på livet - Till fots från Flensburg till Rom

Boken gjorde ett djupt intryck på mig, jag rekommenderar den varmt.
Gunilla Heick, Vasabladet

 

Kurt Peipe är 65 år gammal, trädgårdsmästare och passionerad vandrare, liksom hela hans familj. De går ofta på långa vandringsturer. Peipe har tre år tidigare drabbats av tjocktarmscancer och för en månad sedan fått veta att det inte längre finns något att göra. Beskedet är: ”Kom tillbaka när smärtorna blir för svåra.”

Cancern och detta slutgiltiga besked blir sporren för Peipe att en gång göra någonting utöver det vanliga, och att uppfylla sin dröm att gå den 3350 km långa vandringen från Flensburg i norra Tyskland till Rom. Knappt en månad efter den sista operationen ger han sig av trots familjen protester. Dödssjuk, avmagrad och svag, med stomipåse på magen och 30 kilos ryggsäck, tält och sovsäck på ryggen. Och med en orubblig vilja som drivkraft.

Peipes ensamvandring tar 166 dygn innan han når Rom. Hans fru ansluter några gånger och vandrar sträckor tillsammans med honom. Peipe beskriver i boken mötena med olika personer längs vandringsleden och sina egna tankar under de många ensamma kvällarna. Vandringen blir en otrolig utmaning för Peipes svaga kropp, men en befrielse för själen och intellektet. Han inser också att människorna är betydligt bättre än sitt rykte.

Efter sin hemkomst uppmuntrades Kurt Peipe att skriva en bok om sin resa för att sprida sitt budskap. Den 8 augusti 2008, samma dag som boken kom ut, avled han av sin cancer.

Boken är intressant men blir ibland långtråkig då den ensamma vandringen gör avtryck även i skildringen med upprepningar och avsaknad av annat än vandringen i sig. Det som gör boken läsvärd är framför allt Peipes djupa ärlighet med vilken han redogör för smått och stort under färden och för de insikter han får under vandringen. Hans prestation är enastående och visar att viljan kan försätta berg.

Lars-Erik Holm, DAST Magazine

OLM