Om förlaget

 

 

Liebel Litteraturförlag
startades 2012 och ger ut
tyskspråkig litteratur på
svenska.

Vår vision är att bekanta
och berika svenska läsare
med tyskspråkiga författare
som ännu inte är kända
i Sverige.

Från början inriktade vi oss
främst på biografier, på ovanliga
livsöden om modiga männ-
iskors insatser - berättelser
som känns angelägna att
sprida och som vi hoppas berör
- gör intryck som lämnar avtryck
och i bästa fall inspirerar till
handling.

Därutöver har vi kommit ut med
en ungdomsbok och ett antal
romaner – som vi helt enkelt
inte kunde motstå och som har
gett mersmak. Nya är på gång.

Sist men inte minst - vi vill
att våra böcker ska vara
både vackra att se på och
läsvänliga. Varje ny titel
skapas med stor omsorg
och trycks uteslutande på
miljövänligt papper.

Aktuellt

Find Us On FaceBook - Image

 

 

 

Gesine Schulz
En påse grön vind

Gesine Schulz är född och uppvuxen i Tyskland och lever idag i Essen. På grund av hennes stora intresse för böcker och att hon ville se världen, utbildade hon sig till bibliotekarie och flyttade utomlands några år: till USA, Sydamerika och till Irland. Hon ledde och omorganiserade bibliotek, jobbade som frukostvärdinna på ett hotell, designade och sålde smycken, öppnade en secondhandaffär vid havet och deltog i utgrävningar. Idag är Gesine Schulz författare på heltid med ett skrivbord i Tyskland och ett på Irland. Hon skriver deckare både för vuxna och för barn och barnböcker. Hemsida: www.gesineschulz.com

 

Neues BildWolfgang Hermann (1961)
Ändlöst avsked

Wolfgang Hermann är född i Bregenz, Österrike, har studerat filosofi och doktorerat med en avhandling om Hölderlin. Sedan 1987 arbetar han som frilansande författare och har publicerat talrika romaner, noveller, teaterpjäser, hörspel och operalibretto för vilka han tilldelats en rad olika priser. Efter längre vistelser i Berlin, Paris och i Provence, liksom två år som universitetslektor i Tokyo, lever han idag i Wien.

Läs mer...

Irmtraut Wäger (1919-2014)
Amala  Mitt liv - från Ostpreussen till Tibet 

Född och uppväxt på ett gods i Ostpreussen lärde sig Irmtraut tidigt att ta ansvar för sig själv, för gårdens husdjur och för olika arbetsuppgifter – allt under faderns motto ”Tänk först på de andra”. Den idylliska barndomen fick dock ett abrupt slut under den tyska näringskrisen då familjen förlorade allt. Sedan följde turbulenta år med ett tidigt äktenskap som slutade i tragedi, Irmtrauts kamp att bemästra sitt liv under krigsåren och flykten ur hemlandet samt svårigheterna som ensamförsörjande mor.

Men Irmtraut Wäger var en skicklig överlevnadskonstnär som alltid hittade utvägar ur svåra situationer, en förmåga som hon också hade stor hjälp av senare i livet under alla resor i Indien och i sitt arbete för exiltibetanerna. Deras nöd hade väckt liv i hennes egna erfarenheter från flykten ur Ostpreussen.

Efter pensionen, från 1983 till 2009 ledde hon hjälporganisationen Tyska Tibethjälpen från sin lilla tvårumslägenhet i München. För detta har hon belönats med ett antal priser och med ett personligt besök i sin bostad av Dalai Lama. Idag lever Irmtraut Wäger i München.

 

Franz Binder (1952) har nedtecknat
Amala  Mitt liv - från Ostpreussen till Tibet

Franz Binder lever och arbetar som författare, fotojournalist och grafiker i München. Han har gett ut över tjugofem publikationer inom skönlitteratur och faktaböcker, bland dem tre romaner, flera böcker och bildverk om den tibetanska kulturkretsen och Centralasien, bland andra en biografi om Dalai Lama XIV. Mer information finns på: www.franzbinder.de

EnAnnanGabriel Gabriel Barylli (1957)
Tramezzini eller En dag i Venedig

Barylli är författare, skådespelare, regissör och manusförfattare som är mycket känd och lovordad i Österrike och Tyskland. Denna debutroman från 1989 har getts ut i många nya upplagor och filmatiserats med författaren i huvudrollen. Dessutom har Tramezzini under åren satts upp som pjäs på fler än 120 teatrar, bland andra i Rom och i New York. Barylli har skrivit drygt tio romaner och många filmmanus sedan sin debut, han har både regisserat och agerat som skådespelare i en rad filmer och uppträtt flitigt på olika teaterscener.

Kurt Peipe

Kurt Peipe (1942-2009)     
Hack i häl på livet - Till fots från Flensburg till Rom

Den plikttrogne trädgårdsmästaren och omsorgsfulle familjefadern var redan före sin sjukdom en passionerad vandrare. Då familjens tre döttrar var barn gick ofta hela familjen på vandringstur, senare blev det Kurt och hans fru Sigrid som bildade ett rutinerat team. Hon vandrade också några sträckor vid hans sida på hans väg till Rom. Lojal och tapper stöttade hon Kurts sista resa som började i Flensburg den 29.3.2007 och slutade i Rom 166 dagar senare.

Efter sin hemkomst uppmuntrades Kurt Peipe att skriva en bok om sin resa för att sprida sitt budskap. Den 8 augusti 2008, samma dag som boken kom ut, förlorade han kampen mot sin sjukdom.

 

 

 

Shirley Michaela Seul (1962) medförfattare av
Hack i häl på livet - Till fots från Flensburg till Rom

Bara tio år gammal började Shirley Michaela Seul göra det hon älskar mest av allt: att skriva. Sedan dess har den prisbelönta författarinnan publicerat talrika böcker, delvis under olika pseudonym: romaner, faktaböcker, biografier, deckare, memoarer, tillsammans drygt 70 titlar. Dessutom arbetar Shirley Michaela Seul sedan många år mycket framgångsrikt både som ghostwriter och som medförfattare, något som har lett till en fast plats på bestsellerlistan. Shirley Michaela Seul lever i Fünfseenland utanför München. www.Shirley-Michaela-Seul.de

 

 

Foto: Christoph A. Hellhake.

Sabriye Tenberken

Sabriye Tenberken (1970)
Min väg till Tibet - De blinda barnen i Lhasa

är född och uppväxt Tyskland och blind sedan 12 års åldern. Hon har studerat centralasiatisk vetenskap vid universitetet i Bonn. Förutom mongoliska och modern kinesiska, studerade hon även modern och klassisk tibetanska i kombination med sociologi och filosofi.

Eftersom ingen blind elev någonsin hade anmält sig till dessa ämnen, var hon tvungen att utveckla sina egna metoder för att kunna följa sina studier. Detta ledde till att Sabriye utvecklade den tibetanska punktskriften.

Läs mer...

Chime Yangzon

Chime Yangzon (1990)
Ingen väg tillbaka - Uppbrott till ett nytt liv

Chime är född 1990 i Lhasa som den äldsta av tre syskon. När hon var nio år gammal, beslöt sig hennes mor för att skicka både henne och hennes då sexåriga syster Dolkar över det 5716 meter höga gränspasset Nangpa i exil. Chime växte upp i en tibetansk barnby i Dharamsala.

När hon var 14 år lyckades hon ta sig in på en tibetansk elitskola. I dag drömmer hon om att bli skådespelerska eller filmmakare, precis som Maria. Sin debutroll fick hon i långfilmen Flykten från Tibet, som går på tyska biografer sedan våren 2012.

 

Maria Blumencrom

Maria Blumencrom (1965)  

Ingen väg tillbaka - Uppbrott till ett nytt liv

Maria är född 1965 i Wien, Österrike, är utbildad skådespelerska, filmmakare och författare. I hennes första dokumentärfilm Flykten över Himalaya mötte hon sex tibetanska barn på gränsen mellan Tibet och Nepal, i slutet av deras fjorton dagar långa flykt över de sextusen meter höga bergspassen tillsammans med guiden Nima. Detta var i april år 2000.

Senare skrev Maria en bok med samma namn, där hon återger den skakande berättelsen om de sex barnens mödofyllda vandring mot friheten. Den gången var barnen mellan sex och elva år gamla.

Läs mer...

Monika Peetz

Monika Peetz (1963)
Tisdagskvinnorna

har studerat germanistik, kommunikationsvetenskap och filosofi vid universitetet i München. Efter kortare sejourer inom marknadsföring och förlags-branschen arbetade hon som dramaturg och redaktör på tv- och filmavdelningen vid Bayerischer Rundfunk. Sedan 1998 skriver hon filmmanus i Tyskland och i Nederländerna.

Tisdagskvinnorna är Monika Peetz debutroman och kom ut 2010. Förutom i Tyskland, där boken redan filmatiserats, har den hunnit bli en bestseller även i Norge, Holland, Italien och Tjeckien. Översättningsrättigheterna har i dagsläget sålts till arton språk.

 

Angela Gehrke da Silva Angela Gehrke da Silva (1956 – 2000)
Barnmorska i Brasilien - en modig kvinnas liv

Angela Gehrke da Silva växte upp i Kassel i Tyskland. Under hela sin uppväxt hade hon en nära insyn i sjukvården, eftersom båda hennes föräldrar var läkare. Hon började tidigt hjälpa till med enklare sysslor på sin mors mottagning och följde gärna med henne på hembesök. Själv utbildade hon sig till barnmorska, inspirerad av den franske kvinnoläkaren Frederic Léboyér och hans mjuka förlossningsmetod.

Relativt nyexaminerad följde hon sedan sitt kall och sin längtan att hjälpa socialt utsatta och fattiga människor. Hon sålde och gav bort allt hon ägde och köpte en enkel flygbiljett till Brasilien.

Läs mer...